BLOG

4 βήματα για ένα επιτυχημένο eshop
27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

4 βήματα για ένα επιτυχημένο eshop

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και είστε αποφασισμένοι να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα στο διαδίκτυο πρέπει να ακολουθήσετε μία σειρά από σημαντικά βήματα για την οργάνωση και δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

Βήμα 1ο

Business Plan και ανάλυση ανταγωνισμού

Με απλά λόγια προτού ξεκινήσετε τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος θα πρέπει να μελετήσετε καλά τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησή σας, τα προϊόντα σας, τους διαθέσιμους πόρους κτλ. Καταγράψτε αυτά τα στοιχεία και δείτε τι πρέπει να αναδιοργανώσετε πριν καν ξεκινήσετε.  Θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή τι απαιτήσεις έχει η εξυπηρέτηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος με βάση τα είδη των  προϊόντων σας και τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η επιχείρησή σας.

Ο ανταγωνισμός παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο ό,τι είδους επιχείρηση και αν δημιουργήσετε. Το ίδιο ισχύει και στο internet. Μελετήστε προσεκτικά τα eshop του ανταγωνισμού. Είστε αρκετά ανταγωνιστικοί; Είναι τα προϊόντα διαφορετικά και καινοτόμα; Θεωρείτε ότι υπάρχει επαρκής χώρος για την είσοδο της επιχείρησης σας στον κλάδο; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δώσετε απάντηση.
 
Βήμα 2ο

Δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος & πληροφοριακού συστήματος

Το ηλεκτρονικό σας κατάστημα αποτελεί τη βάση για τις διαδικτυακές σας πωλήσεις. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που διστάζουν να επενδύσουν σε μία ολοκληρωμένη λύση που θα τους δώσει την κινητήριο δύναμη για να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους μέσω διαδικτύου. Ακούμε και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από προσφορές για την κατασκευή eshop.  Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Είναι ίσως η πιο σημαντική απόφαση που θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία του διαδικτυακού σας εγχειρήματος.  Η συμβουλή μας είναι να αναζητήσετε, να συγκρίνετε, να δείτε υπάρχοντα project και να επιλέξετε τη βέλτιστη λύση στο συνδυασμό κόστους ποιότητας.

Τι σημαίνει αυτό;

Ακόμη και ένα eshop που θα το αποκτήσετε σχεδόν δωρεάν αλλά λόγω αδυναμιών και περιορισμών θα εμποδίζει συνεχώς τις πωλήσεις σας μέσω internet με αποτέλεσμα να χάνετε συνεχώς πελάτες σίγουρα δεν συμφέρει περισσότερο από ένα σωστό διαδικτυακό εργαλείο πώλησης κόστους 2.000 ευρώ που θα δίνει συνεχώς ώθηση τις πωλήσεις σας και θα συντελέσει στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Αντίθετα, ένα eshop που μπορεί να σας κοστίσει 10.000 ευρώ μπορεί να μην προσφέρει κάτι παραπάνω από μία αντίστοιχη αξιόπιστη λύση των 2.000 ευρώ.

Και κάτι σημαντικό που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε. Η καλή συνεργασία για τη δημιουργία και σωστή συντήρηση ενός επιτυχημένου project είναι το Α και το Ω. Επιλέξτε την εταιρεία με την οποία θεωρείτε ότι υπάρχει συνεννόηση και είναι ευέλικτη στις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να λύσετε πιθανότατα και ταυτόχρονα με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος είναι η υποστήριξη από ένα αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Θα πρέπει ανά πάσα στιγμή, να μπορείτε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας και τα αποθέματα σας, να μπορείτε να εξυπηρετείτε άμεσα τους πελάτες και το προσωπικό σας να αποδίδει τα μέγιστα. Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής ηλεκτρονικού καταστήματος και μηχανοργάνωσης ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολύ καλές μεμονωμένες λύσεις. Εσείς το ελάχιστο που πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης τόσο από την πλευρά του ηλεκτρονικού καταστήματος όσο και από την πλευρά του πληροφοριακού συστήματος.

Βήμα 3o

Επεκτασιμότητα

Εδώ ίσως ταιριάζει η έκφραση τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Θα εκπλαγείτε όταν θα συνειδητοποιήσετε πως φανταζόσασταν το διαδικτυακό σας εγχείρημα πριν αυτό ξεκινήσει και πως αυτό διαμορφώθηκε από την τριβή σας στο χώρο του διαδικτυακού εμπορίου. Οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι πολλές και μεταβάλλονται με το χρόνο. Θα πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή ότι ο τρόπος με τον όποιο έχει κατασκευαστεί το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και η εταιρεία που σας υποστηρίζει δεν θα σας βάζουν συνεχώς φρένο στις μελλοντικές εξελίξεις που θα θέλετε να εφαρμόσετε στο eshop σας. Σκεφτείτε από την αρχή κάποια πράγματα που θα χρειαστούν στην πορεία ακόμη και αν τώρα φαντάζουν μακρινά. Ζητήστε από την εταιρεία που θα συνεργαστείτε να σας δώσει προσφορά και αν μπορεί να εφαρμόσει μελλοντικά αυτές τις τροποποιήσεις.

Βήμα 4o

Marketing

Τα 3 προηγούμενα βήματα δεν θα σας αποφέρουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν εφαρμόσετε μία σωστή και ολοκληρωμένη πολιτική marketing για το eshop σας. Όσο ωραίο, όσο ολοκληρωμένο, όσο ξεχωριστό και αν είναι ηλεκτρονικό κατάστημα δεν θα σας προσφέρει τίποτα αν δεν το γνωρίζει και το καταναλωτικό κοινό.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε marketing για τη διαδικτυακή σας επιχείρηση. Να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι να οργανώσετε τους τρόπους προβολής της επιχείρησής σας ή να αναθέσετε την προώθησή σας σε εξειδικευμένη εταιρεία. Το marketing και ιδιαίτερα το διαδικτυακό marketing απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Αν επιχειρήσετε ενέργειες χωρίς πλάνο και χωρίς να γνωρίζετε πώς ακριβώς αποδίδουν σε κάθε βήμα το πιθανότερο είναι να δαπανήσετε κόπο, χρόνο και χρήματα με μηδαμινά αποτελέσματα.  Στο διαδικτυακό marketing υπάρχει πληθώρα τρόπων και μεθόδων για να προωθήσετε την επιχείρηση και τα προϊόντα σας.  Social media, Newsletters, Google Adwords, SEO, Affiliate marketing, Internet Banners είναι μόνο μερικές μέθοδοι που θα πρέπει να γνωρίζετε σε βάθος για να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά. 

Η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των διάφορων μεθόδων διαδικτυακού marketing μπορούν να σας φέρουν αποτελέσματα που θα σας εκπλήξουν. Χωρίς πολλά χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε μεγάλη επισκεψιμότητα και να δημιουργήσετε στενή σχέση με το καταναλωτικό σας κοινό. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένες εταιρείες που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και μπορούν να αναλάβουν και να οργανώσουν τη διαδικτυακή σας προβολή. Ακούστε τι έχουν να σας προτείνουν και έπειτα αποφασίστε με ποιο τρόπο επιθυμείτε να προχωρήσετε.
Με αυτά τα 4 βήματα και με καλή οργάνωση μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο και επιτυχημένο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Δείτε τα eshop που κατασκευάσαμε, τα case studies που επιλέξαμε για εσάς και τις υπηρεσίες που μπορούμε να σας προσφέρουμε.

Fedenet
Innovative Business Technologies

 
Share: